Uitgelicht
 
Werkzaal textiel Penitentiaire Inrichting Sittard

Best stoer, textiel
“Mannen achter de naaimachine, dat zie je niet vaak hè? Maar ze doen het werk even goed als vrouwen.” Raymond Brouwers, hoofd Arbeid van PI Sittard, is trots op zijn kundige team van werkmeesters en gedetineerde medewerkers. En op de goed geoutilleerde werkruimte waar professionele machines zoemen en snorren. Naaimachines – dat spreekt voor zich – naast ponsmachines en strijktafels. Op de werkzaal Textiel is alles aanwezig om hoogwaardige producten te leveren.

Grote series
In de productencatalogus is te zien hoe breed het aanbod is. Tassen in vele variaties, waaronder de ‘Thuiskomer’. Dekzeilen en scheidingszeilen voor vrachtauto’s. Separeerkleding en veiligheidsdoeken voor de steigerbouw. En alle hoofdkussens en matrassen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen zelf. Materiaal voor 14.000 bedden in totaal.

Eind 2017 maakte het team, met collega-PI’s, een serie van 16.000 tassen voor de kerst. Voor 2018 staat een nieuwe klus op de rol: softmeubelen voor DJI-isoleercellen. Dit is een echt productiebedrijf dat grote series kan verwerken. En dat participeert in innovatieve projecten waarbij textiel wordt hergebruikt.

Werkmeesters
Ervaren werkmeesters leiden de gedetineerden op. De begeleiding is intensief – een op acht – want textielbewerking is technisch complex. Brouwers: “Dit is precisiewerk. Het vraagt om een fijne motoriek en oog voor detail. Niet iedereen is even geschikt.”

Nieuwkomers krijgen eerst proefopdrachten. De werkmeesters zien snel wie talentvol is en kan doorstromen naar uitdagender klussen. Wie geen aanleg heeft voor textielbewerking kan iets anders oppakken. Verpakken, bijvoorbeeld. Of pallets monteren in de nabijgelegen werkzaal Montage. In-Made geeft elke gedetineerde de kans zijn eigen talenten te ontdekken. En vakvaardigheden te ontwikkelen.

Verdienste
Veel mannen komen aanvankelijk binnen met tegenzin. Ze vinden het werk niet stoer genoeg. Na verloop van tijd slaat dat vaak om. Het enthousiasme groeit. Omdat ze mooie dingen maken. Of omdat ze deadlines halen. Brouwers: “Dit is de verdienste van onze werkmeesters.” Dat erkende certificaten te halen zijn, geeft extra motivatie. Ze vergroten de kans op werk na detentie. En werk vermindert de kans op recidive. Best stoer dus, textiel.

 

In-Made360 ©2023
Created by Ivo Vrancken | Beeldmaker
Privacy Statement